YERLİ MALI BELGESİ BAŞVURU NASIL YAPILIR?
1) Firma yetkilileri ve firma ilgililer kısmında bilgileri bulunan kişiler https://sanayi.org.tr/#/ web adresi üzerinden E-Devlet ile giriş seçeneğinden sisteme giriş yaparak başvurularını oluşturabilir.
2) E-Devlet ile giriş seçeneği seçildikten sonra firmanızın bağlı olduğu Oda/Borsa Adı, Oda/Borsa Sicil No veya Ticaret Sicil No alanları doldurulup “TAMAM” butonu kullanılır.
3) Açılan ekrandan E-Devlet seçeneği seçilerek “GİRİŞ” butonu kullanılır.
4) Sonraki ekranda T.C Kimlik No ve E-Devlet şifresi ile giriş yapılır.
5) Açılan ekranda “YERLİ MALI BELGESİ” seçilir ve işlem ekranına yönlendirilir.
6) İlk yerli malı belgeleri başvuruları için kırmızı ok, Değişiklik başvuruları için yeşil ok, Muhasebe (Mali Müşavir) tanımlama için mavi ok ile belirtilen alana tıklanır.
7) MALİ MÜŞAVİR TANIMLAMA
Bu ekranda Yerli Malı Belgenizi mali yönden inceleyen ve doğruluğunu teyit edecek olan (SM, SMMM ya da YMM) kişinin bilgileri girilecektir. Bu kişi belirtilen cep telefonu numarasına gelen şifre ile sisteme giriş yapıp tarafına atadığınız belgeye onay verecektir.
8) Mevcut başvurularınızı takip etmek için yeşil ok, Onaylanan aktif yerli malı belgelerine ulaşmak için mavi ok ile belirtilen kısımlar kullanılır.
9) Yerli malı belgesi düzenlenecek ürünün yer aldığı kapasite raporu seçilerek mavi ok ile gösterilen “BAŞVURU OLUŞTUR” butonuna tıklanır.
10) Genel sekmesi yerli malı belgesi başvurusunda karşılaşacağınız ilk ekrandır. Bu ekranda Tescilli adres, Telefon numaranız, Faks no, Cep Tel no, Üretim konuları, E-Posta, Web adresi alanları üye bilgi sisteminden çekilmektedir.
11) Belge Bilgileri sekmesinde Yerli Malı Belgesi için zorunlu belgeler yüklenir.
12) Sayfanın devamında ise diğer belgeler eklenerek bir sonraki aşamaya geçilir. Eklediğiniz diğer belgeler arasından yerli malı belgesinde görünmesini istediğiniz belgeyi seçerek “Seçmiş olduğunuz belge YMB raporunda görünmeli mi?” alanını işaretleyip ekle butonuna basılır.
13) Hangi ürün/ürünler için başvuru yapacaksanız ekle/düzenle butonu kullanılarak diğer sekmeye geçilir.
14) Ürün bilgisi kısmından ürün seçilir ve ürüne ait bilgiler (ürün özel adı, marka adı, modeli, seri numarası, cinsi ve teknik özellikler) tanımlanarak ürüne ait yerli katkı oranı cetveli (ek3 a,b,c,d tek seferde ) yüklenir.
15) Onay sekmesinde başvuru yapan kişinin ad soyad, telefon ve e-posta alanları doldurulur. Aydınlatma metnini okudum ve kabul ediyorum alanı işaretlenir. Süreç boyunca gerekli bilgilendirmeler bu kısımda yer alan iletişim bilgileri kullanılarak yapılacaktır.
Geçiş sürecinde meydana gelen sorunların hızlı bir şekilde çözümlenebilmesi için kurulan çağrı merkezi 0312 218 29 80 numarası üzerinden hizmet verecektir.
YERLİ MALI BELGESİ BAŞVURU EVRAKLARI
1. Başvuru Dilekçesi
2. Taahhütname
3. İmza Sirküleri
4. Yerli Malı Belgesi İçin Mali Verileriİnceleme İzni
5. SMMM-YMM Ruhsatları
6. Sanayi Sicil Belgesi
7. Yerli Katkı (A-B-C-D Formları)- (Mali Müşavir imzalı)
8. Hammadde veya ara mal faturaları, yerli olan hammadde veya ara malların YMB veya SSB’leri.
(Faturaların Malzeme listesindeki (Yerli Katkı Hesap Cetveli –Ek.3-A) sıraya göre numaralandırılması gerekir)- (Mali Müşavir imzalı)
9. İşçilik Giderine esas teşkil eden belge-(Mali Müşavir imzalı)
10. Genel giderlere esas teşkil eden belgeler-(Mali Müşavir imzalı)
11. Varsa firma tarafından başvuru esnasında odaya verilen diğer belgeler
12. Yerli Malı Belgesi alınacak ürünün güncel satış fiyatını gösterir belge (fatura vb.)
Önemli Not: Doldurulması istenilen sütunlar boş bırakıldığı, eksik veya gerçeklere uymayan tarzda doldurulduğu, okunaksız yazıldığı takdirde talep kesinlikle kabul edilmeyecektir.
YERLİ MALI BELGESİ BAŞVURU KILAVUZU
- Yer Malı Belgesi Nedir-Nerede kullanılır ?
Yerli Malı Belgesi:4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılacak mal alımı ihalelerinde istekliler tarafından teklif edilen malın yerli malı olduğunu gösteren belgeyi ifade eder.
1- Sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:
a) Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve Sanayi sicil Belgesindeki “Üretim Konusu” içeriğinde yer alması.
b) Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
c) Ürünün yerli katkı oranının en az %51 olması.
2- Gıda ve tarımsal ürünlerin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır.
a) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen İşletme Kayıt veya Onay belgesine sahip işletmeciler tarafından üretilmesi.
b) Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
c) Tarım ürünleri için Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi veya ilgili bakanlığın ilgili kayıt belgesine (Örtüaltı Kayıt sistemi vb.) sahip firmalar tarafından üretilmesi.
3- Tarım ve hayvancılık ürünlerine ilişkin “Yerli Malı Belgesi” ürünün elde edildiği yerin borsası tarafından, borsanın bulunmadığı yerlerde ise oda tarafından düzenlenir.
4- Türkiye’de çıkarılan madenler ve madencilik ürünleri ile birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen ürünler dışında kalan veya bu kategorilerin hiçbirine girmeyen diğer ürünler; Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla yerli malı kabul edilir.
Madenlerin ve madencilik ürünlerinin Türkiye’de çıkarıldığı veya işlendiği maden ruhsatı ve gerekli işletme izin belgeleriyle tespit edilir.
5- İkinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda sayılan ürünlerden sanayi ürünü olarak değerlendirilenlerin yerli malı kabul edilebilmesi için ayrıca birinci fıkranın (a) ve (c) bentlerinde sayılan şartlar da aranır.
6- Serbest Bölgede üretilen ürünler için “Yerli Malı Belgesi oda/borsa tarafından düzenlenir.
Başvuru ve gerekli belgeler:
a) Yerli Malı Belgesi Başvuru Dilekçesi (Muhasebe biriminden alınacak)
b) Tüzel kişiler için imza sirküleri aslı veya noter onaylı sureti, gerçek kişiler için aslı görülmek şartıyla kimlik fotokopisi
c) Üreticiyi ve üreticiyi temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından imzalı Taahhütname.(Ek-2) (Muhasebe biriminden alınacak)
- Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli (Ek-3) ve hesaplamada baz alınan belgeler (Muhasebe biriminden alınacak)
- Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirin ruhsat sureti
- Eksperin diploması veya çalıştığı kurum kimlik kartı vb.
d) Sanayi Sicil Belgesi sureti ve Kapasite/Ekspertiz raporu sureti
e) Gıda İşletme Kayıt veya Onay belgesi sureti
f) Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi veya Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kayıt belgesi sureti (Örtüaltı Kayıt Sistemi vb.)
g) Müstahsil makbuzu veya fatura
h) Maden ruhsat sureti
ı) Diğer bilgi ve belgeler(kullanılan girdilerin menşei vb.)
Yerli Katkı Oranının hesaplanması:
Üretici tarafından hesaplanır. Teknik yönden eksper, mali yönden Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir tarafından doğruluğu ve resmi kayıtlara uygunluğu teyit edilir ve imzalanır.
Yerli Katkı Oranı=Nihai Ürün Maliyet Tutarı(TL)-Nihai Ürün İçindeki İthal Girdi Maliyet Tutarı(TL) x 100
Nihai Ürün Maliyet Tutarı(TL)
Başvurunun değerlendirilmesi:
1- Üretici tarafından hazırlanan tüm bilgi ve belgeler, ilgili oda/borsa tarafından Tebliğ ve bu Uygulama Esaslarına uygunluk açısından kontrol edilir.
2- Yerli malına konu sanayi ürününün Sanayi Sicil Belgesi ve Kapasite/Ekspertiz Raporu ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilir.
Geçerlilik süresi:
Yerli Malı Belgesinin geçerlilik süresi düzenlenme tarihinden itibaren bir yıldır.
Not: Bir üreticinin yurtdışında üretim yapması/yaptırması durumunda Yerli Malı Belgesi düzenlenmez. Ancak yurtiçinde kendi adına ve markasıyla bir başkasına üretim yaptırması durumunda ürünü üretene Yerli Malı Belgesi düzenlenir.
İletişim:
Ahmet BOZ
Araştırma ve İstatistik Memuru
Tel.: (0286) 316 48 88 (Dahili: 2)
Gülşen GEZER
Biga Ticaret ve Sanayi Odası
Tel.: (0286) 316 48 88 - 333 00 50
E-Posta: ggezer@bigatso.org.tr
YERLİ MALI BELGESİ ÜCRET BİLGİLERİ
T. Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi nezdindeki
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hesabına
IBAN: TR21 0001 5001 5800 7293 5864 13
900,00 (Dokuzyüz) TL
Açıklama : Yerli Malı Belgesi Ücreti (firma unvanı ile birlikte)
T.Vakıflar Bankası Biga Şube nezdindeki
Biga Ticaret ve Sanayi Odası hesabına
IBAN: TR27 0001 5001 5800 7293 6056 08
1.350,00 (Binüçyüzelli) TL
Açıklama : Yerli Malı Belgesi Hizmet Bedeli (firma unvanı ile birlikte)